Običaji koji će uvek biti aktuelni

author

 

Ne postoji osoba koja nije čula za izraz  "to je običaj". Iako su neki običaji vremenom nestali, neki su još uvek tu i  primenjuju se već mnogo godina. Za srećan brak, potomstvo, zdravlje, sve to ljudi vole da uvažavaju. Postoji par običaja koji se već dugi niz godina primenjuju .

Svadbena torta
Najslađi deo dana venčanja dolazi iz stare Grčke, kada parovi dele gostima po parče svadbene torte. Grci su verovali da to donosi sreću, pa tako i samim procesom deljenja torte donosite sreću i drugima. Svi volimo onaj deo kada počne romantična pesma i ugase se svetla, a mladenci seku tortu zajdno, koju posle toga i gosti uzimaju. Ovo je jedna od najslađih tradicija na venčanju.

Veridba
Nema venčanja dok devojka ne kaže “da” za verenički prsten. Simbolika vereničkog prstena je neraskidiva veza između dvoje mladenaca. To je poseban trenutak za buduću nevestu i zavet plemenite odluke o budućem životu. Tradicija vereničkog prstena zasigurno nikad neće prestati.

Bidermajer i bacanje bidermajera
Neveste su kroz istoriju nosile bidermajer na venčanju. Od davnina se veruje da je cveće dobar branitelj od zlih duhova. Na primer, stari Rimljani su verovali da plodovi cveća simbolizuje plodnost i vernost. Pa se tako kroz vreme nastavilo sa ovom tradicijom. Da ne zaboravimo tradiciju „poziv“ za buduće neveste, kada nevesta baca bidermajer posle ceremonije, pa koja ga od devojaka uhvati, ta je SLEDEĆA.

Burma
Krugovi su simbol večne ljubavi od vremena starog Egipta (veruje se da su Egipatski faraoni prvi upotrebili krug, oblik „bez početka i kraja“). Prvi prstenovi su napravljeni od gvožđa, a zlatni su postali moderni tek u srednjem veku. Dakle, burma je simbol posvećenosti i vernosti jednog para. Nije bitno da li je zlato, srebro, platina ili bižuterija, bitna je poenta zašto ga neki par nosi. 

Izvor i foto: theknot.com
Foto: brides.com

Pogledajte sve komentare
Ostavite komentar

Ostavite komentar

Trenutno nema komentara.